My Wonderland

Friday, February 21, 2014

Къде точно е границата на героичната ирония?

Още преди няколко години, когато все още София се разсънваше и усети, че е малко по-цветна от обикновенно заради "преработения" паметник на Съветската армия, се зачудих какво всъщност буди така силно духовете на хората.
Изключително много се зарадвах,че все пак нещо е направило впечатление, че обществото се посъбуди от индивидуализма, който го беше препокрил от доста време насам. Забелязвали ли сте как ако търсите даден адрес , абсолютно никой не го знае. Повечето хора минават от там, друга част работи в района, но всъщност влизат на работните си места, стоята там 8 часа и си тръгват. А живущите не знаят нищо освен собствения си адрес и ако случайно номера на улицата, която търсите, е близък до домашния им адрес - имате голям късмет и биха ви помогнали. Ако са в настроение. Но се появи нещо, покрай хората се обединиха - да остане или да не остане. Това са целили много ръководители, много политически фигури - да създадат единство в масата. Към тази висша цел се стремят и самите илюминатски движения , използвайки абсолютнотните похвати. Та... В съзнанието ни още от ранна детска възраст се насаждат фигури , които обграждаме с уважение, почит и са като пример за подражание на делата ни. Но къде е границата между "Ботев е глупак" и ироничната страница на Васил Левски. Как точно обесняваме разликата на децата, които използват интернет още от ранните си невинни години. Кои са техните герои в днешно време , какво означават те за тях и колко често се обръщат те към тях? Като че ли нещщата позатихнаха. Изведнъж се появи Спиндамен.
Изключително явление. По принцип социалните мрежи са свикнали с тях (и дори до една степен им е омръзнало) зашото затихват до месец. Може и да издържат една година. Но Спиндамен издържа много повече. Беше смъкнат от пространството и намери нов начин да се появи. Излезе извън интернет и организира парти. Най-вероятно всяко обяснение за него ще бъде lame - както когато се опитвате да обясните на майка си защо The Nyah Nyah Cat е толкова готина - в крайна сметка това е само котка, дъга и заразителна мелодия. Но Спиндамен въплати като цяло всичко. Известен комиксов герой е, модиифициран и деформиран. Менте и втора употреба едновременно. С говорен дефект. Абсолютно всички предпоставки за да стане известен в държава, която обожава американските нрави и те все още се считат за нещо екзотично. В страна, в която има толкова ниска грамотност и толкова много диалекти. В страна, в която обича да иронизира абсолютно всичко. Ако възрастен човек е с мрежичка за пазар - е твърде СОЦ (ако е млад, обаче е ХИП), ако е с торбичка с надпис на английски/немски/холандски - едва ли осъзнава значението й и често се превръща в неизвестен герой, докато кротко си стои и чака трамвая. Междувремнно Спиндамен отиде отвъд сексуално насочения брутализъм (с който също толкова нелепо се гордеем и без свян изпозлваме всякакви slang думи , дори и когато сме в чужбина и невинно смятаме,че никой не ни разбира). Премина границите на расизъм и отиде отвъд. А феновете не осъзнаха,че това се случва. И все още им се иска да е готино , но не е. Та както в един търговски район можем да открием две кафенета точно едно до друго, пет козметични салона през 5 метра и още 8 денонощни магазинчета за алкохол и цигари, Спиндамен намери своя последовател. Който искаше да блестне. Трябваше да се премине и Генади , и Спиндамен. Ето защо се заиграха с нещо, което да запали цялото интернет пространство. Някой, който цялата държава почита. И няма по-удобна фиггура от тази на Васил Левски. Ще сложа това изречение по средата,за да няма абсолютно никакво равенство. Васил ЛеСКИ. Попфолк изпълнители, граматически и правописни грешки и български език на латиница. Расизъм.Педофилия. Религиозна насоченост.
Тук обаче задавам въпроса - Левски, като патриотична фигура - почита ли се освен на официални дни. Почита ли се освен като патрон на град, училище, в урок в учебника по история? Васил Левски не получава повече почит от която и да е религиозна фигура. Спомняме си за него само в определени дни, при определени обстоятелства. И ако можем да преглътнем гаври с Иисус и Аллах, зашо това ни се струва толкова скандално. Всъщност самите постъпки не са за защита и това не е такава. Но всекидневно се подиграваме с хората с наднормено тегло, заекване, говорни дефекти, различен цвят коса, кожа. Всекидневно се питаме къде е твоя Господ сега, след като празнуваме Коледа и Великден. Аз лично не разбирам коя е границата, до която да спрем. Според мен е премината много отдавна. И не съществува. Унищожена без абсолютно никаква препратка. Не мога да разбера коя е тази сила, която трябва да те накара да се почувстваш виновен или да имаш право да отсъдиш коя ирония е противоречива или скандална и унизителна. Възмущението се изчерпва в един час. След това нещата отминават и се забравя. И всички са прекалено наясно,че това може и да е поредната политическо-национална кампания, която ти отвлича вниманието от един проекто-закон или приемането на нови ограничения в действията на жителите на тази държава. Защото щом се организират протести в социалната мрежа, то тя явно и видно е част от интересите на обществто. И ги сплотява и ангажира. А това беше целта. Та възмути се, мило ми другарче. И сподели колко си горд да бъдеш себе си. И се наслади на Nyah Nyah Cat.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home